Norrköpings symfoniorkester

Norrköpings symfoniorkester

Inte lång från Nyköping hittar du Norrköping där en av landets främsta orkestrar huserar. En orkester med en blandning av militärmusiker och amatörmusiker. Det var så Norrköpings symfoniorkester började 1912 och såg ut under många år. Året därefter fick orkestern Hörsalen, som tidigare var en kyrka, som egen spellokal. Där huserade de i över 80 år innan de, år 1994, kunde hålla till i De Geerhallen.

Musiker och chefsdirigenter

I Norrköpings Symfoniorkester finns idag 86 musiktjänster. Här finns bland annat violinister, slagverkare, trombonister och trumpetister. Bland tidigare chefsdirigenter kan medgrundaren Edvard Düring noteras, som var den allra första att inneha positionen. Förutom att vara dirigent, var han även tonsättare och sångare.

Genom tiderna har chefsidirigenterna för Norrköpings Symfoniorkester kommit från många olika länder. Bland annat har norska Ole Krisitan Ruud och brittiska Michael Francis dirigerat orkestern.

Se Norrköpings Symfoniorkester live

Norrköpings Symfoniorkester håller regelbundet konserter. Till exempel kan man lyssna på ”tung folkmusiksväng” i september eller se ett nordiskt möte mellan en isländsk pianist och en finländsk dirigent i oktober. För den som har barn finns det flera familjekonserter under året. Dessutom brukar det finnas pyssel och annat kul för barnen under dessa konserter. Pysslet ingår då i biljettpriset.

Hitta hit

De Geerhallen ligger centralt i Norrköping och är bara en kort promenad bort, nästan oavsett var i Norrköping du befinner dig. Tar du till exempel tget hit från Stockholm eller Gi Norrköping och är bara en kort promenad bort, nästan oavsett var i Norrköping du befinner dig. Tåget hit från Stockholm eller Göteborg går du helt enkelt av vid Norrköpings centralstation. Därifrån väntar en promenad på ungefär en kvart ner till De Geerhallen. Till exempel kan du gå ner via Drottninggatan.

Kommer du med bil till en populär konsert är det bra att tänka över parkering på förhand. Kanske kommer du att behöva gå en bit från bilen till konserthuset?

Bra att känna till

Om du ska besöka De Geerhallen för en konsert är det vissa saker som är bra att känna till. Till exempel:

  • Om du tittar i konsertkalendern på orkesterns hemsida hittar du ungefärlig speltid för konserterna. Detta är då inklusive en paus som varar i en halvtimme. Dock reserverar de sig för att konserterna kan bli något längre än vad som anges på hemsidan.
  • Du bör alltid komma i god tid till konserterna, helst redan en halvtimme innan planerad konsertstart. Detta även om du redan har köpt dina biljetter. Vid framförallt garderob och biljettkassa finns risk för köbildning.

Skulle du råka komma försent kan du vända dig till värdarna. De försöker då att hjälpa dig in så snabbt som möjligt och så smidigt som möjligt. Vid sen ankomst är det inte säkert att du får sitta på den plats du bokat. Var du får sitta beror på var du kan föras in och samtidigt störa konserten så lite som möjligt.